01 / Direct Answer
When is a Miami Beach milestone inspection due?
At 25 years from the certificate of occupancy for qualifying condominium and cooperative buildings, then every 10 years. Miami Beach has no competing ordinance of its own; it enforces the Miami-Dade County program. Because the city is a barrier island lying entirely within the county’s three-mile coastal zone, every qualifying building in Miami Beach falls on the 25-year trigger rather than the 30-year one.
In Miami-Dade the county recertification program is how the milestone requirement is administered and satisfied: one inspection process covering structural and electrical systems, filed with the building department, not two separate obligations. The authority is Miami-Dade County Code §8-11(f), as applied by the Building Department’s published recertification guidance.


